Social Commerce på den svenska marknaden

Publicerad:

online, shop, marketing

Sociala medieplattformar integrerar i allt högre grad shoppingfunktioner, vilket gör det möjligt för användare att köpa produkter direkt genom appar som Instagram, Facebook och TikTok. Genom att utnyttja dessa plattformar för social commerce kan man öka försäljningen och öka varumärkets synlighet.

Fördelar med Social Commerce

 • Ökad räckvidd: Sociala medieplattformar har miljontals användare, vilket gör det möjligt för företag att nå en bredare publik.
 • Direktköp: Användare kan köpa produkter direkt i appen utan att behöva lämna plattformen, vilket minskar friktionen i köpprocessen.
 • Ökad varumärkesmedvetenhet: Genom att visa upp produkter i flöden och annonser kan företag öka sin synlighet och engagera kunder på ett mer naturligt sätt.
 • Målgruppsanpassad marknadsföring: Sociala medier erbjuder avancerade verktyg för att rikta in sig på specifika demografiska grupper, vilket ökar chansen för konverteringar.

Plattformar att överväga

Några av de mest populära plattformarna för social commerce inkluderar:

 • Instagram: Med funktioner som Shopping Tags och Instagram Checkout kan användare handla direkt från sina favoritmärken. Instagram har över 4 miljoner användare i Sverige (källa: Statista).
 • Facebook: Facebook Shops gör det möjligt för företag att skapa en onlinebutik som är integrerad med deras Facebook-sida. Facebook har cirka 6,5 miljoner användare i Sverige (källa: Statista).
 • TikTok: TikTok Shopping gör det möjligt för företag att marknadsföra och sälja produkter direkt genom videoinnehåll. TikTok har snabbt växt och har omkring 2 miljoner användare i Sverige (källa: Svenskarna och Internet 2023).

Kända svenska exempel på lyckad Social Commerce

 • Löwengrip: Isabella Löwengrips skönhetsmärke har utnyttjat sociala medier för att marknadsföra och sälja sina produkter framgångsrikt. Genom strategiska samarbeten och en stark närvaro på Instagram har märket ökat sin försäljning betydligt.
 • Daniel Wellington: Detta svenska klockmärke har använt sociala medier, speciellt Instagram, för att bygga ett globalt varumärke. Med influencermarknadsföring och direktköpsfunktioner har de nått stora framgångar.
 • NA-KD: NA-KD, en ledande svensk modebutik online, har använt TikTok och Instagram för att nå ut till sin målgrupp med innovativa kampanjer och direkthandel. Deras strategier inkluderar användning av shopping tags och samarbeten med kända influencers.

Så kommer du igång med Social Commerce

För att börja med social commerce, följ dessa steg:

 1. Skapa ett företagskonto: Börja med att skapa ett företagskonto på de sociala medieplattformarna du vill använda.
 2. Ställ in din butik: Skapa en butikssida på plattformen och lägg till dina produkter. Se till att använda högkvalitativa bilder och detaljerade produktbeskrivningar.
 3. Använd Shopping Tags: På Instagram och Facebook kan du tagga dina produkter i inlägg och stories, vilket gör det enkelt för kunder att köpa direkt.
 4. Skapa engagerande innehåll: Posta regelbundet och skapa innehåll som engagerar din målgrupp. Använd video, bilder och stories för att visa upp dina produkter.
 5. Samarbeta med influencers: Samarbeta med influencers inom din nisch för att nå en större publik och bygga förtroende för ditt varumärke.
 6. Använd annonser: Använd plattformarnas annonseringsverktyg för att rikta in dig på specifika demografiska grupper och öka din synlighet.
 7. Analysera och optimera: Använd plattformarnas analysverktyg för att följa upp hur dina kampanjer presterar och justera din strategi vid behov.

Steg-för-steg guide för att ställa in en Instagram-butik

 1. Gå till din Instagram-profil och tryck på Inställningar.
 2. Välj Företagskonto och därefter Shopping.
 3. Koppla ditt produktkatalog till din Instagram-profil via Facebook.
 4. Fyll i dina betalningsuppgifter och se till att allt är korrekt inställt.
 5. Börja tagga dina produkter i inlägg och stories.

Steg-för-steg guide för att ställa in en Facebook-butik

 1. Gå till din Facebook-sida och välj Butik från sidans meny.
 2. Klicka på Kom igång och följ anvisningarna för att ställa in din butik.
 3. Lägg till produkter genom att ladda upp bilder, beskriva produkterna och sätta priser.
 4. Välj din betallösning och slutför inställningarna.
 5. Börja marknadsföra dina produkter med hjälp av Facebook-annonser och inlägg.

Steg-för-steg guide för att ställa in TikTok Shopping

 1. Registrera dig för TikTok For Business och skapa ett företagskonto.
 2. Gå till TikTok Shopping och ansök om att få tillgång till shoppingfunktionen.
 3. Koppla din produktkatalog till ditt TikTok-konto.
 4. Skapa engagerande videoinnehåll som visar upp dina produkter.
 5. Använd shoppable video ads för att driva trafik till dina produkter.

Genom att följa dessa steg kan du effektivt använda social commerce för att öka din försäljning och nå ut till en bredare publik på den svenska marknaden.